Kedves Fiatal!

Bizonyára gondolkodtál már azon, „mi leszel, ha nagy leszel”? Milyen munkát szeretnél végezni? Hogyan képzeled el az életpályádat?

Ahhoz, hogy jó döntést tudj hozni, meg kell ismerned önmagad, át kell gondolnod, mi érdekel, mire vagy képes?

Meg kell ismerned az elképzelt pálya sajátosságait, szépségeit, nehézségeit. Tudnod kell azt is, hogy a választott hivatásra hol tudsz felkészülni, milyen iskolába kell járnod.

A középiskolában kell felkészülnöd a továbbtanulásra. Tisztában kell lenned a felvételi követelményekkel, tudnod kell, hogy ehhez milyen tantárgyakat kell kiemelt szorgalommal, képességeidhez mérten a lehető legnagyobb teljesítményt nyújtva tanulnod.

A boldogságot, biztonságot nyújtó életpályához azonban mindez nem elég: tisztában kell lenned a munkaerőpiac sajátosságaival is. Át kell gondolni, hogy az általad választott pályán milyen eséllyel tudsz elhelyezkedni, s ismerned kell a rugalmas pályaváltás feltételeit is.

Mindezeket a szempontokat figyelembe véve tudod majd meghozni az egyéni elképzeléseidhez, képességeidhez, a munkaerőpiac igényeihez igazított önálló pályaválasztási döntésedet.

Ehhez a döntéshez segít felkészülni a pályaorientációs tanácsadás.